Oskeruše nebo oskoruše?

Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) patří k největším ovocným stromům na světě. Ještě nedávno se jednalo o ovocný druh, který u nás málem vymřel, posledních několik stovek jedinců rostlo na Slovácku a právě zde se zrodily myšlenky na obnovení jeho zašlé slávy.

Letos se již po patnácté první sobotu po Velikonocích setkali lidé ve Strážnici na Oskorušové slavnosti. Ochutnávali rozličné výrobky, popíjeli pálenky a nasávali informace o těchto majestátných stromech. Nedaleko Strážnice pak narazíte na Tvarožnou Lhotu, kde můžete najít „malé muzeum velkého stromu,“ jak poznamenává Vít Hrdoušek – hlavní iniciátor aktivit okolo oskeruší na Slovácku.
Hrdoušek se v posledních patnácti letech věnoval mapování oskeruší po celé Evropě a má významnou zásluhu na vydání publikace o oskeruších. Jednotlivé odrůdy nejsou prozatím pomologicky důkladně popsány, ale v posledních letech se i na tomto poli hýbou ledy, a tak snad za několik (desítek) let budeme mít určitou odrůdovou stálost i u oskeruší, prozatím se jedná do určité míry o náhodu, zda bude strom  plodit (běžně plodí jednou za tři roky) plody s vlastnostmi zajímavými pro člověka.

spirudova_oskeruse

Jestliže tedy máte možnost sázet oskeruše, které mohou za 450 let dosáhnout velikosti 18 metrů do šířky (tak jako ve střední Evropě největší „Adamcova oskeruše“), neváhejte. Jedná se o majestátný strom s úžasným charismatem. A pokud tolik místa nemáte, podívejte se alespoň na povedený dokument pořadu Nedej se.

Nebo nasajte informace ze stránek Stromu pro novou Evropu.

 

 

P. S. A jak se tedy správně píše? Spisovný/odborný název zní jeřáb oskeruše (nebo-li Sorbus domestica), ale na Slovácku to vždy byla a bude oskoruše!